Bildung, burgerschap en nu? Onderwijs voor straks!

Bildung, burgerschap en nu? Onderwijs voor straks!

Bildung, burgerschap en nu? Onderwijs voor straks!

Ontmoeten: Discussie na korte intro (30 min)223Jan Beukelaar, FC-NHLS Opleidingsschool, Nederland; Hugo Pont, FC-NHLS Opleidingsschool, Nederland

Zaal 15/16ma 11:25 - 12:25

Bildung, burgerschap en nu … onderwijs voor straks!

Hoe bereid je jezelf en je studenten voor op een toekomstige samenleving? Het vraagt van hem of haar in ieder geval een dubbelslag in denken, die zonder visie en theoretische verdieping de kans op het misslaan van de maatschappelijke plank vergroot.

Wat gebeurt er als je het even niet meer zo precies weet, als je in verwarring bent over jouw rol als leraar, de toekomst minder zekerheden kent en deze toekomst op de jeugd chaotisch overkomt en het gevoel van onzekerheid versterkt? We lijken kwetsbaarder geworden. Erkenning van deze kwetsbaarheid kan ons alleen maar sterker maken in het samen werken aan cohesie en harmonie binnen gemeenschappen en de samenleving in het algemeen. Maar hoe doe je zoiets in de context van het onderwijs?

Hoe dragen in deze zoektocht kennis en inzicht bij aan meningsvorming en visie-ontwikkeling? Hoe ontwikkelen leraren weerbaarheid en wendbaarheid bij zichzelf en hun studenten? En wat geven de toekomstige leraren op hun beurt aan de studenten mee, gegeven dat wij ons niet bevinden in een tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperk, waarin we de chaos zullen moeten omarmen (Rotmans, 2020) en vertalen naar een nieuwe onderwijsorde?

Betekenisvol en samen leren door opleiders: Hoe bereid jij je voor op de toekomst?
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.