Creëer goed klimaat voor samenwerken aan verandering: Innovatief, creatief samenwerkklimaat

Creëer goed klimaat voor samenwerken aan verandering: Innovatief, creatief samenwerkklimaat

Creëer goed klimaat voor samenwerken aan verandering: Innovatief, creatief samenwerkklimaat

Creëren: Workshop (60 min)182Ellen Nillezen, Marnix Academie, Nederland; Willemijn Schless, Marnix Academie, Nederland

Zaal 42di 11:35 - 12:35

Om te blijven anticiperen op wat zich voordoet, om dromen te verwezenlijken en om te blijven werken vanuit visie hebben onderwijsprofessionals elkaars expertise en creatieve denkkracht nodig.

Binnen lectoraat Leren &Innoveren (Radiant, Marnix Academie) richten wij ons op de vraag hoe een goed samenwerkingsklimaat te creëren voor verandering en groei. Theoretisch onderzoek bracht ons onder andere bij tien dimensies voor ontwikkeling van innovatief, creatief werkklimaat (o.a. Ekvall, 1996). Uit interviews met onderwijsprofessionals blijken vertrouwen, ruimte geven en steun belangrijke voorwaarden om met elkaar goed onderwijs te maken op basis van visie van de school. Een goed innovatief, creatief samenwerkingsklimaat lijkt daarmee hand in hand te gaan met goed onderwijs.

Tijdens de workshop introduceren we een instrument dat wij momenteel ontwikkelen en inzetten om het samenwerkingsklimaat in professionele leergemeenschappen (PLG’s) in kaart te brengen en versterken. In deze PLG’s zijn zowel studenten van Marnix Academie Utrecht als onderwijsveld betrokken. Studenten leren op deze wijze wat nodig is om krachtig samen te werken in het lerarenteam en de opleiding. Ook delen deelnemers tijdens de workshop good practices uit eigen praktijk en verkennen zij waar het veranderklimaat krachtiger kan worden, plus welke concrete stappen daarvoor ondernomen kunnen worden.

Betekenisvol en samen leren door opleiders: Hoe bereid jij je voor op de toekomst?
Samenwerkingsklimaat, Veranderkracht
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.