Creëren: Workshop Van prachtmens naar prachtdocent

Creëren: Workshop Van prachtmens naar prachtdocent

Creëren: Workshop Van prachtmens naar prachtdocent

Creëren: Workshop (60 min)252Jeanine Drost, Hogeschool KPZ, Nederland; Diana Dekker, Hogeschool Windesheim, Nederland; Hendrik Leppink, Hogeschool Viaa, Nederland

Zaal 7di 11:35 - 12:35

Werken in het onderwijs is gaaf en veelomvattend. Bewust onderwijs je wat je weet, maar onbewust onderwijs je wie je bent. Binnen de Regionale Aanpak Personeelstekort regio Zwolle en omstreken (RAP) is een scholing voor starterscoaches ontwikkelt. Deze RAP is een samenwerking tussen vier hogescholen, drie mbo’s en ruim 60 schoolbesturen. Het model ‘van prachtmens tot prachtdocent’ is in deze scholing voor starterscoaches een belangrijke tool. In het primaire proces van de starter zijn er voortdurend beroepssituaties die uitdagen en raken. Aan de hand van coaching met het model ontstaat er grip en dieper inzicht welke bouwen aan persoonlijk meesterschap.

De starter brengt professionele dilemma’s naar voren. Deze dilemma’s worden door middel van coaching in een groter perspectief geplaatst waardoor de professionele identiteit van de startende onderwijsprofessional zichtbaar wordt gemaakt. Het zicht krijgen op wie je bent als persoon en factoren waardoor jij geworden bent zoals je bent, versterken de eigen kleur als leraar. De kernkwaliteiten kennen en in kunnen zetten maakt dat de leraar tot zijn recht komt. Het model kan daarmee een hulpmiddel zijn om de starter te begeleiden tot krachtig en flexibel mens én leraar die van uitdagingen in het dagelijkse werk schittermomenten weet te maken.

Betekenisvol en samen leren door opleiders: Hoe bereid jij je voor op de toekomst?
Inductieperiode, Professionele identiteit, Starterscoach
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.