Kairos in de klas, pedagogiek met hart, hoofd en handen en voeten.

Kairos in de klas, pedagogiek met hart, hoofd en handen en voeten.

Kairos in de klas, pedagogiek met hart, hoofd en handen en voeten.

Verbeelden: Performance lecture (30 min)167Monique van den Heuvel, Hogeschool Rotterdam, Nederland

Theaterzaalma 11:25 - 12:25

Kairos in de klas

Afgelopen schooljaar jaar hebben we in het traject Verdiepende Pedagogiek en bij de lerarenopleiding gezondheidszorg en welzijn op Hogeschool Rotterdam onderzocht hoe we de pedagogische literatuur en de onderwijspraktijk aan elkaar kunnen verbinden.

Tijdens het lezen van de vaak prachtige pedagogische literatuur, denk ik vaak: “Mooi, maar wat nu?” En dat was precies het startpunt van ons onderzoek en boek. We schreven een inspiratieboek met reflectieve vragen en speelse opdrachten om leraren (in opleiding) te laten nadenken en met elkaar in gesprek laten gaan. Wat betekent dit voor mijn onderwijspraktijk? Hoe zou ik wat ik lees in die literatuur ook echt kunnen inzetten?

We werken vanuit een paar thema’s: Ik de leraar, Ik en mijn leerlingen, Ik en de ouders, Ik en mijn collega’s, Ik en de school/stad/wereld en dan weer terug naar Ik de leraar. Vanuit de gedachte dat het onderwijs soms voorbij gaat aan de persoon van de leraar, willen we juist hier bij die persoon beginnen. Hoe ben jij als leraar? Van daaruit in verbinding met de ander en weer terug naar jezelf. Zowel bij Verdiepende Pedagogiek als in onze lerarenopleiding hebben we goede ervaringen met het werken met deze thema’s.

Leven lang ontwikkelen in netwerken: Wat leer je in netwerken?
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.