Kunstdocent in het PO: een kwaliteitsimpuls én oplossing?

Kunstdocent in het PO: een kwaliteitsimpuls én oplossing?

Kunstdocent in het PO: een kwaliteitsimpuls én oplossing?

Inspireren: Individuele presentatie (30 min)201Inger van Til, Hanzehogeschool, Nederland; Elsje Huij, Hanzehogeschool, Nederland

Zaal 13/14ma 13:25 - 14:25

Vanuit de RAP worden er in Nederland allerlei initiatieven ontplooid om de werkdruk binnen scholen te verlagen en het personeelstekort tegen te gaan.

In een gloednieuw HBO-leertraject, uitgevoerd door de Pedagogische Academie van de Hanzehogeschool in samenwerking met kunstencentrum VRIJDAG en Stichting Kunst en Cultuur, duikt een groep van 12 bevoegde kunstvakdocenten in de wereld van het basisonderwijs: de organisatie, de inhoud van vakgebieden, doelen, pedagogiek en didactiek. Tijdens het traject worden ze uitgedaagd om vanuit hun eigen kunstvak de brug te slaan naar deze wereld en verwerken ze kennis en ervaringen in hun eigen aanpak. Het doel is om van grotere betekenis te zijn in de basisschool en een duurzame bijdrage te leveren aan de kwaliteit van onderwijs (kunst speelt een rol in andere vakken zoals rekenen en taal) en de werkdruk onder leerkrachten.

Er is sprake van een netwerk om de kunstdocent heen (het kunstencentrum, de school, de begeleiders vanuit het leertraject), in de totstandkoming van de opleiding is sprake van een stevig regionaal netwerk: alle provinciale kunstvakopleidingen zijn aangesloten en ontwikkelen mee. De vragen van de deelnemers staan centraal in het traject dat de vorm kent van een Community of learners. Het programma wordt gaandeweg gezamenlijk ingevuld.

Regionale samenwerking voor een duurzame onderwijsarbeidsmarkt: Hoe organiseer je huidige en toekomstige vormen van (regionale) netwerken?
basisonderwijs, Kunstvakdocent, leertraject
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.