Pedagogische kring

Pedagogische kring

Pedagogische kring

Ontmoeten: Pedagogisch bezinningsgesprek (30 min)314Janneke Hoekman, Hogeschool Rotterdam, Nederland; Mariëlle Theunissen, Hogeschool Rotterdam, Nederland

Zaal 43di 13:35 - 14:35

In de pedagogische kring maken we tijd voor reflectie, intervisie en bezinning op het eigen handelen als pedagogische professional door samen te vertragen rondom pedagogische thema’s.

In ons werk als lerarenopleider is sprake van gelaagdheid van opleiders via studenten naar leerlingen. Om deze gelaagdheid te kunnen realiseren, is het belangrijk om ons ertoe te verhouden: wat zijn onze eigen pedagogische waarden en idealen? En wat betekenen onze pedagogische waarden en idealen voor ons dagelijkse handelen?

Tijdens het pedagogisch bezinningsgesprek op het congres schetsen we een situatie rondom een uitdagende klas van het Instituut voor Lerarenopleiding van Hogeschool Rotterdam. Na de situatieschets nodigen we de deelnemers uit om interventies te bedenken die zouden kunnen werken om in deze klas de werksfeer te verbeteren. Na deze inventarisatie brengen we het gesprek op de diepere laag van de pedagogische waarden die onder de gekozen interventies liggen. Tenslotte benoemen we de interventies die we zelf hebben bedacht en uitgeprobeerd. Op deze manier ontwikkelen de deelnemers een beeld van onze werkwijze en kunnen deze meenemen naar hun eigen praktijk.

Betekenisvol en samen leren door opleiders: Hoe bereid jij je voor op de toekomst?
Bezinning op handelen, Pedagogische waarden
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.