Keynote

Mart de Kruif

Mensen beter mensen

 

maandag 18 maart 2024- 10.45-11.30 uur

 

De keynote presentatie van Mart de Kruif gaat over opleiden, of eigenlijk mensen beter mensen. Hoe kun je kennis overdragen, wat betekent dat voor de vorming van mensen en in welke context moet dit allemaal gebeuren? Hoewel zelf geen opleider, zal hij met jullie zijn ervaringen delen als militair. Hij zal schetsen in welke context opleiders zoals leerkrachten en militairen moeten opereren, wat de overeenkomst is tussen een leerkracht en een leider en welke facetten voor hem persoonlijk cruciaal zijn geweest voor zijn rol als leider en zijn ontwikkeling als mens. Door een blik van buitenaf, met een ander perspectief, zal hij proberen te delen hoe we mensen beter kunnen maken, zowel qua kennis als qua vorming. Dat alles niet vanuit een context van theorie, maar gebaseerd op ervaring, falen en leren.

Mart de Kruif is geboren in Apeldoorn op 1 september 1958. In 1977 startte hij op de Koninklijke Militaire Academie te Brede en sloot deze in 1981 cum laude af. Na zijn afstuderen werd hij pelotonscommandant bij het Garderegiment Grenadiers en doorliep daar alle operationele functies tot met de functie van compagniescommandant.

 

In 1990 werd hij geselecteerd om de Hogere Militaire Vorming te volgen op de Hogere Krijgsschool. Hierna werd hij bevorderd tot majoor en geplaatst in de staf van de 41ste brigade, gelegerd in Seedorf (Duitsland). Hierna volgde hij ook de studie ‘Generalstabslehrgang’ aan de Führungsakademie van de Bundeswehr in Hamburg. In 2001 leidde hij het 42ste Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers op missie naar Bosnië-Herzegovina. Hierna volgde hij als kolonel een studie aan het United States Army War College in Carlisle (Pennsylvania, Verenigde Staten) en behaalde een Master in Strategic Studies (MSS).

 

In 2007 werd hij bevorderd tot brigadegeneraal en benoemd tot commandant van 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte. Als commandant van zocht hij nauwe samenwerking met de Duitse 1e Pantserdivisie gelegerd in Oldenburg (Duitsland). Op 1 november 2008 werd hij bevorderd tot generaal-majoor. Op dezelfde dag werd hij ISAF-commandant voor Zuid-Afghanistan (Regional Command South), als opvolger van de Canadese generaal-majoor Marc Lessard. Onder zijn commando breidde het aantal troepen van RC South uit tot 45.000. Op 1 november 2009 werd De Kruif als commandant opgevolgd door de Britse generaal-majoor Nick Carter.

 

Als verdienste voor zijn inzet als Commander Regional Command South werd hij benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau met de Zwaarden. Daarnaast heeft hij in het najaar van 2011 de Canadese Meritorious Service Medal ontvangen.

 

Van mei 2010 tot oktober 2011 vervulde De Kruif de functie van plaatsvervangend commandant Landstrijdkrachten. Op 25 oktober 2011 volgde De Kruif Rob Bertholee op als commandant Landstrijdkrachten, onder gelijktijdige bevordering tot luitenant-generaal. Dit commando droeg hij op 24 maart 2016 over aan luitenant-generaal Leo Beulen. Hierbij werd De Kruif door minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert onderscheiden met het Ereteken voor Verdienste in goud.

 

Op 24 januari 2014 is De Kruif benoemd tot officier in het Legioen van Eer. Hij ontving deze hoge Franse onderscheiding vanwege zijn inzet voor de goede verhoudingen tussen de landmachten van Nederland en Frankrijk. In juli 2015 werd hij onderscheiden met het Duitse Groot Kruis van Verdienste met Ster voor zijn vergaande initiatieven tot samenwerking en integratie met de Duitse landmacht. Op 23 maart 2016, de dag voor zijn commando-overdracht, werd De Kruif onderscheiden met de US Legion of Merit in de rang van commandeur.

 

Tijdens zijn loopbaan heeft hij intensief samengewerkt met de krijgsmachten van vele landen, waardoor hij een groot voorstander is geworden van verregaande internationale samenwerking en zelfs integratie. Onder zijn leiding werd de samenwerking met belangrijke bondgenoten als België, Frankrijk, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, De Verenigde Staten en vooral Duitsland geïntensiveerd, wat o.a. leidde tot de integratie van twee Nederlandse brigades in twee Duitse divisies en de oprichting van een gezamenlijk tankbataljon.

 

De Kruif is getrouwd en heeft vier kinderen. Hij woont in Gelderland. Hij was voorzitter het comité dat de Invictus Games 2022 in Den Haag heeft georganiseerd. Tevens was hij lid van de Wetenschappelijke Advies Commissie die de door de regering opgedragen studie begeleidt naar het optreden van de Nederlandse Krijgsmacht in Nederlands-Indië in de periode 1946-1949.